Sunday, October 3, 2010

Tips of the day : How to Save Money

Lets us save money not only for our own good but also for our loved ones, people around us and also our planet..Here are some tips for us... Cheers!

1. Spend Less
Make a phone call only at off-peak times. Try to use the office phone if possible (tapi jan ja salah guna la kan). Love to read novels/magazine? Borrow it at public library.. Thinking to buy a CD? Better pigi sewa..murah sikit...hehe. If you want to read a newspaper, i suggest you go for online news or maybe you can borrow from your friend :) mmm bukan kedekut aa..cuma berjimat

2. Establish a personal budget
Yes. This is a good one. There are many advantages when you have your own personal budget. Salah satunya ialah, you'll always get track on your spending.. and mendisiplinkan diri kita sendiri-because kita buat ni secara konsisten. Maybe you can create your personal budget for period of one month.

3. Buying in bulk
Totally true! Membeli secara pukal adalah lebih jimat.. :)

4. Make sure sale is a sale
Yup.. Jangan cepat terpengaruh dengan tulian yang terpampang tulisan SALE up to 70% etc.. Teliti betul2..

5. Buy used
I don't know whether kamu pernah dengar nie ayat-> Rembengan. Haa....kamu bole cuba beli barangan eg pakaian di kedai rembengan..tapi perkara ni tidak dapat di paksa la.. It depends on penerimaan sesorang tu.. Ada some people yang kurang gemar or tidak suka pergi ke tempat seperti ini.. Reason dorang, tempat ni tiada class/umphh/brand kunun.. But for me, i'm ok for it. Bukan semua barangan yang di jual di sana tiada brand tau..ada juga yang branded and ada lagi nampak masi baru..pandai2 la kita pilih2 maa..kan? So affordable..can you imagine i can buy two piece of casual long pants with RM10?! Tapi nasihat saya..before you use it, cucilah bersih2... :)

p/s: barangan lingerie di kecualikan dalam konteks ini..this one, we better beli yang baru punya la..hehe

6.Don't carry excessive debt
Amalkan sikap tidak suka berhutang. Bila tiada hutang, hati pun senang..

7.Save Money
You can try to save money in the small amount first.. Maybe RM2.00 a day or.. RM50.00 a month but it must be consistent okay?

8.Shop Wisely
Cuba beli barangan yang diperlukan sahaja.

9. Eat in rather than out
Makan di rumah adalah lebih baik..bukan sahaja dapat menjimatkan duit tetapi dapat makan masakan keluarga sendiri (which i believe lebih sedap sebab mereka masak penuh kasih sayang..hehe)

10.Use lessEg, tutup tenaga elektrik bila tidak di gunakan(this is good not only for saving our money but we help our planet and others too..betul ka tidak?..) And last but not least...maybe we can use less shampoo..or less soap..or less water ..
Bak kata pepatah...Berjimat itu adalah amalan mulia..So..marilah kita menjadi mulia! kiiihaaa!!

1 comment:

Alv0808 said...

Hahahha..I truly agree with you. Nice new templates..you look 'ceria' liket this hehe..